Články se štítkem: zdravá strava

ZÁZRAK JMÉNEM KOMBUCHA: PRAVDA, NEBO MÝTUS?

02.12.2022 | Na první pohled není v regále s dalšími nápoji ničím zvláštní – další limonáda v řadě. Cena dává tušit, že bude patřit asi k těm kvalitnějším. Ale podíváme-li se na způsob výroby, zjistíme, že má ke klasické limonádě opravdu daleko. Proč si ji pak svět tak zamiloval?

JÍDLEM K DOBRÉ NÁLADĚ? TYTO POTRAVINY TEĎ POTŘEBUJEME

30.11.2022 | Delší noci a chladné počasí přirozeně zpomaluje i naše fungování. Abychom udrželi výkonnost a užili si tohle období bez únavy a v dobré náladě, můžeme si pomoci vhodným jídelníčkem, který bude respektovat i sezónnost potravin.

SMUTNÝ PRŮZKUM MEZI ČECHY: ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL MUSÍ JÍT STRANOU, JE TO DRAHÉ

29.11.2022 | Až 71 % mužů a 57 % žen v Česku bojuje s nadváhou. Na vině jsou nejen špatné stravovací návyky, ale i nedostatek pohybu a spánku. Situaci zhoršila pandemie koronaviru, aktuální zdražování však může tento problém ještě více prohloubit. Mnoho lidí si nemůže dovolit kvalitní potraviny a při nákupu sahají po levnějších položkách. V takových případech je však více než jindy důležité pečlivé čtení samotného složení potravin.

OBÁVANÉ JE TADY! ZDRAŽOVÁNÍ SE PROMÍTÁ DO KVALITY STRAVY

31.10.2022 | Růst cen ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5700 lidmi. Pětina oslovených v průzkumu uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje DOKONCE výrazně hůře.

MUŠLE LEVNĚJŠÍ NEŽ MASO: DALŠÍ DŮVOD DÁT JIM ŠANCI?

29.09.2022 | Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

5 KLASIK A JEJICH 5 ALTERNATIV, ANEB - MÁTE NA VÝBĚR!

27.09.2022 | Nutriční peklo, anebo jízda na lehčí vlně? Máte na výběr. Sečetli jsme a podtrhli kalorickou náročnost oblíbených pokrmů a přidali k tomu i alternativy, které nejenže obsahují více živin, ale stačí na jejich zpracování i méně času a energie…

JAKÉ TUKY KONZUMOVAT? TADY NAJDETE ODPOVĚĎ

30.08.2022 | Na internetu koluje spousta mýtů týkajících se konzumace tuků a mastných kyselin. Někdy se objeví i vědecká studie, která se naoko vymyká ze soudobých poznatků doporučovaných předními renomovanými odbornými společnostmi nebo národními doporučeními vyspělých států. Tato doporučení vznikají na základě důkladné rešerše odborné literatury a následně zkoumají kvalitu provedených studií. Teprve v případě průniku shody informací jsou doporučení vydávána.

PK ČR A MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ PODEPSALI DEKLARACI KE ZDRAVÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU

26.08.2022 | V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana Večeřová a náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

SMUTNÝ PRŮZKUM: ČEŠI JEDÍ NEJHŮŘ V CELÉ UNII

19.05.2022 | Knedlík se zelím a vepřové, svíčková omáčka, guláš. Když jdou Češi do restaurace na oběd, volí tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Potvrzují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích FOOD, který iniciovala Evropská unie

MÁTE DOST VITAMÍNU K? POTRAVINY, VE KTERÝCH JEJ NAJDETE

14.03.2022 | Dlouho se tvrdilo, že náš organismus umí vyrobit dostatečné množství vitamínu K a najít někoho, u koho byly hodnoty pod limitem, bylo spíš vzácné.  V posledních letech však objevuje více a více případů, kdy tomu tak není. Svůj podíl na tom má zejména nevyvážená strava. Kde se blahodárné „káčko“ ukrývá a co by se stalo, kdyby přestalo plnit svou funkci?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.